PER QUÈ NO CELEBREN L ‘11 DE SETEMBRE? Dijous, 24 de setembre, a les 19,30 h

Per què no celebren l ‘ 11 de setembre?
Accepto el repte que ens planteja en Lluis Botinas en fer-nos aquesta pregunta i la resposta ràpida que se’m acut és perquè no es vol acceptar que va representar el inici de l’Estat de Espanyol contemporani.
Si, s’acceptés aquest fet . Seria tant com acceptar que abans hi hauria hagut un estat format per la nació Catalana i l’Aragó que neguen. El seu relat és un altre: Catalunya no ha existit mai. Espanya com a fet polític i nacional neix amb els Reis Catòlics que te els seus precedents en la introducció d’una dinastia castellana a la Corona d’Aragó en el Compromís de Casp . En definitiva Espanya és la nació més antiga d’Europa i Castella es el seu nucli creador i dirigent.
Si l’Estat Espanyol assumís la celebració de l’onze de setembre implicaria que la Universitat hauria d’estimular amb llibertat l’estudi del que va succeir. Voldria dir que hi hauria una voluntat d’aprendre dels errors i de rectificar en profunditat la concepció de l’estat Espanyol i també el relat abans esmentat que te receptes per a cada moment :
La Guerra de Successió a les Corones d’Aragó i Castella passa a ser la Guerra de Successió a la Corona d’Espanya i la lluita per les Constitucions Catalanes i cinc segles de parlamentarisme, un acte de sedició.
La meravellosa herència de civilització que per al catedràtic Francesc Xavier Hernández Cardona són les constitucions catalanes passen a ser una antigalla medieval.
***
Per contra els catalans sempre hem recordat el sentit de l’onze de setembre pel heroisme de la lluita i perquè defensaven un model d’estat al servei de les necessitats de la gent i no un d’estranger, corrupte, espoliador i al servei de les minories. I, hem donat a l’11 de setembre de 1714 el simbolisme d’un abans i d’un després. Un abans caracteritzat per l’existència d’un Estat propi i un després, determinat per la lluita per la lluita per a defensar i refer la Nació Catalana i dotar-la novament d’un Estat.
Han fet però algun intent de celebració, darrerament la Capitania de les Balears va demanar commemorar els tres cents anys de la seva existència a l’ajuntament de Manacor i posteriorment el d’Inca, aquests van contestar ells no tenien res celebrar doncs la creació de la Capitania va venir originada per la pèrdua de les pròpies llibertats i constitucions.
Aquest fet s’ha mirat que passi desapercebut i que no se’n parli perquè cada vegada més els catalans tenim més clar que va passar el 11 de setembre de 1714 a Barcelona i el 1715 a Mallorca i Eivissa així com les conseqüències que allò va tenir.
La nostra conscienciació i que ells no volen canviar el seu relat ni el seu estat fa que pugui ser una resposta al fet que no celebrin l’11 de setembre i nosaltres per contra si que el commemorem.

Jordi Miravet
21-09-2015