Dl 25: ‘Mundus novus’ (Colom) i ‘Amèrica’ (Leonardo)”

Passatge de Gaiolà, 24, local

entre c. Mallorca i c. València, al costat del c. Sicília. A 130 m. de la Sagrada Família

Metro: L2 i L5 Sagrada Família; L4 Verdaguer. Bus: 6, 19, 33, 34, H10, D50, V19, M24

 

Dilluns, 25 de juliol a dos quarts de vuit del vespre

Presencial i per https://youtu.be/2Bjk7Y0R4XA

 

Cicle:

RECUPERAR L’AUTÈNTICA HISTÒRIA DE CATALUNYA

PER ASSOLIR ARA LA LLIBERTAT ARRABASSADA EL 1714

Conferència-debat (activitat 179; gratuïta)

 

EL “MUNDUS NOVUS” DE COLOM,

 

I L'”AMÈRICA” DE LEONARDO

 

Colom sabia que havia descobert un nou món

i Leonardo el va batejar com “Amèrica”

A la carta de Colom de 1499 als Reis Catòlics informant dels resultats del seu tercer viatge, relata com les aigües massives del delta de l’Orinoco d’Amèrica del Sud que s’endinsen al golf de Paria implicaven que un continent prèviament desconegut havia d’estar darrere d’ell. Hi proposa que la massa terrestre sud-americana més que “un quart continent” és el paradís terrenal de la tradició bíblica, una terra suposadament coneguda (però desconeguda) per la cristiandat. 

A una altra carta (a l’aia del príncep Joan -aleshores “Príncep de Girona”- escrita el 1500), Colom es refereix a aquest paradís al que havia arribat com un “MUNDUS NOVUS” (“nuevo cielo é mundo”, a la carta en castellà que ha quedat) afegint que havia posat “un altre món” sota el domini de Ferran el Catòlic (molt important: i no pas d’Isabel). 

El mapa de Leonardo, trobat per Richard Henry Major (bibliotecari de la Windsor Library), mostra tota la informació que Aymeric Vespuig va portar dels seus viatges. Entre les particularitats esmentades per Major n’hi ha una de molt especial: l’actual ciutat Bahia de Brasil hi és anomenada Abatia, que podria venir del català “Badia”, atès que el català és l’única llengua romanç en què “Baía” en portuguès es tradueix com “Badia”.

MANEL CAPDEVILA I MARESMA (Arenys de Mar, 1945) és enginyer de sistemes, consultor i expert en història. Especialitzat en ciència medieval relacionada amb l’astronomia, l’alquímia catalana i la ciència nàutica (instruments, taules de navegació i portolans, pólvora catalana, ampolleta catalana…). Es un dels principals i més prolífics investigadors en història del nostre país, i membre de l’Institut Nova Història (INH) https://www.inh.cat/