Segon comentari de “Conèixer els catalans d’abans de 1714”

NOTA: el passat 31 de març vaig publicar Comentari de “Conèixer els catalans d’abans de 1714”, el primer rebut sobre el meu llibre. Ara me n’ha arribat un segon. És aquest:

Comentari rebut sobre

Conèixer els catalans d’abans de 1714

 

UNA NOVA CONSTITUCIÓ

SI JA TENIM

LES CONSTITUCIONS CATALANES

DE SEMPRE?

El llibre d’En Lluís Botinas “Conèixer els Catalans d’abans de 1714” és excepcional. Un text imprescindible per saber com som els catalans, entendre el nostre passat i orientar-nos cap el futur. Al principi, quan vaig llegir l’índex, em va semblar que em trobava davant d’un text jurídic orientat cap a especialistes i que no l’entendria. Però de seguida em vaig adonar que estava escrit per a tothom i que era molt fàcil de llegir. Clar i Català.

Ara, després d’haver-lo llegit, ja no en tinc cap dubte que el Dret Català és el més antic d’Europa i que les nostres Constitucions van inspirar les d’altres nacions i estats occidentals. Unes Constitucions que es van començar a elaborar amb les Assemblees de Pau Treva i els Usatges Catalans. Unes Constitucions que són la base d’un Dret que es va anar fent amb el costum (els usos, els usatges), i que es va anar fent en paral·lel amb la construcció del nostre país, les nostres conquestes i els nostres símbols. Formen, per tant, una part molt important de la nostra idiosincràsia i de la nostra manera de ser. De la nostra personalitat. És per això que en el Dret Català la justícia va per davant de la llei.

I és per tot això que trobo tan valuosa la contribució d’En Lluís Botinas, qui afirma que no cal proposar noves Constitucions Catalanes perquè JA tenim les nostres pròpies Constitucions Catalanes elaborades i actualitzades al llarg de gairebé cinc segles. Són plenament vigents, només cal començar-les a aplicar en la nostra vida quotidiana diària i anar-les actualitzant.

Quan En Lluís em va demanar que escrigués aquestes ratlles, vaig tornar a agafar el seu llibre de la prestatgeria i des d’aleshores que el porto a la butxaca per gravar-me’l a foc. Per llegir-lo i rellegir-lo. No només pel coneixement que ens aporta. També cal llegir-lo com una eina de combat, per recuperar la nostra llibertat i per construir el nostre futur amb els peus ben arrelats en el nostre passat.

Ara més que mai i fins arribar al final, fins a assolir la nostra llibertat, aquest llibre ha de ser una eina imprescindible per tornar-nos a orientar en la delicada situació actual. Una situació en la qual la majoria de catalans hem quedat ben astorats per les falses declaracions d’independència, per la farsa dels judicis i per la incertesa de l’exili. Ara més que mai i fins arribar al final, fins que Declarem la Independència i fins que s’aprovin les noves Constitucions Catalanes de sempre, hem de retornar el poder de les mans dels polítics professionals a les mans del poble.

Xavi Llobet

Abril del 2019