Dv. 28: “Crisi i desfeta del comú català”

Divendres, 28 de setembre de 2018, a dos quarts de vuit del vespre

Cartagena, 230, 5è 1a (tocant a c. Mallorca)

Activitat gratuïta

Conferència

CRISI I DESFETA DEL COMÚ CATALÀ

Acumulació originaria a Catalunya (segles XV-XIX)

La història des de baix de les societats preindustrials i posteriors ens porta a conèixer l’evolució històrica del concepte de propietat.

Actualment tenim la propietat privada i la pública o estatal, però en el passat, no fa tant de temps, existien altres formes de propietat de caràcter comunal gestionades en consell obert, tot i que a Catalunya se’ns ha venut com a tret diferencial l’emprenedoria de la burgesia catalana moguda per interessos particulars i un individualisme agrari sempitern de la pagesia, que convertia la nostra terra en l’anomalia d’Europa i que alguns historiadors ja han qüestionat tan encertadament.

La propietat privada com l’entenem avui dia es va decretar i imposar a través de les revolucions burgeses dels segles XVIII i XIX però ja s’estava gestant des d’abans, durant el desenvolupament dels Estats moderns, tal com Marx va posar en relleu en els capítols XXIV i XXV sobre l’acumulació originària del primer volum d’El Capital, quan tracta sobre els processos d’encerclament de les terres comunals i de la privatització dels mitjans de producció, que juntament amb la prohibició dels gremis artesanals comportà la proletarització dels camperols i artesans, desposseïts dels seus mitjans de subsistència.

En aquesta conferència parlarem d’això, de l’acumulació originaria a Catalunya. Crisi i desfeta del comú català.

Per DAVID ALGARRA, autor del llibre EL COMÚ CATALÀ. La història dels que no surten a la història (2015, autoeditat), i del pròleg del llibre de PABLO SASTRE, KOMUN. Assemblearisme i Comunalisme Populars a Euskal Herria (2018, autoeditat). http://www.elcomu.cat

NOTA: Hi haurà exemplars dels dos llibres.