Dl. 3: “Història, Matemàtiques i el futur de Catalunya”

Dilluns, 3 de setembre de 2018, a dos quarts de vuit del vespre

Cartagena, 230, 5è 1a (tocant a c. Mallorca)

Activitat gratuïta

Conferència

HISTÒRIA, MATEMÀTIQUES

I EL FUTUR DE CATALUNYA

Patrons cíclics en la història de les nacions

i els límits de la seva predicció

En el principi, tota la Història era foscor i qualsevol predicció sobre la repetició del fets no passava de la pura intuïció. La Història era mostrada com una llarga línia ascendent en direcció a la plenitud, només pertorbada per alguns entrebancs.

Llavors vingué Deulofeu i la llum aparegué per mostrar els grans cicles de l’esdevenidor de tots plegats. Finalment, una primera llei definia i descrivia les civilitzacions humanes al llarg dels mil·lennis.

Malgrat tot, la descripció sempre depèn del factor d’escala que escollim; en fixar-nos en períodes que comprenen segles, ja no parlem d’una civilització humana, sinó de moltes, tocades per una corrent que es mou per la superfície de la terra. Per què no, doncs, parlar de repeticions i de patrons més curts? Per què no concretar més en els grups específics, els grups que composen aquells conglomerats demogràfics que anomenem imperis?

És possible, i així s’està estudiant. El propi Alexandre Deulofeu (1903-1978) coneixia la unitat de temps associada a la generació, el període vital de tot un grup. Allà on hi havia caos, trobem regularitat i ritme fins el límit no lineal, on un petit canvi pot significar una gran diferència.

Què suposa això pel nostre futur com a catalans?

Esperem desvetllar-ne prou claus al respecte.

Per JOSEP BOU, Enginyer tècnic i investigador www.timecycleblog.wordpress.com