Dt. 3: “Continuar essent catalans”

Dimarts, 3 de juliol 2018, a dos quarts de vuit del vespre

Cartagena, 230, 5è 1a (tocant a c. Mallorca)

Activitat gratuïta

Trobada/Conferència

Els catalans volem continuar essent catalans.

Què implica això?

Subjecte, verb i predicat. Aquest enunciat es podria respondre amb un senzill “és que la identitat nacional, cultural i col·lectiva, és quelcom a escollir com qui tria i remena en un mercat de rebaixes?”.

Entenc, però, que en aquesta trobada se’ns demana un xic més d’anàlisi, i això ens endinsa, tan sí com no, en el terreny d’haver d’esbrinar “què és ésser català?”, com és que el ser català demana un acte deliberat de voluntat, explícit?, i, naturalment, quines implicacions té el prendre decisions respecte d’aquests afers.

Aquesta és una feina feixuga i delicada que exigeix “filosofar”, més adient per a Hèrakles que no pas per a en Vallfosca.

Tractarem, doncs, d’instrumentar eines d’anàlisi hàbils que, des dels diferents àmbits: antropològic (sistema límbic, memòria), històric i cultural, i filosòfic, ens facilitin fer un xic de llum entre tanta ombra.

XAVIER GARCIA PUJOL, “VALLFOSCA”

NOTA: A l’arribar es repartirà un full amb una seixantena de mesures repressives imposades el 1714 per la monarquia borbònica castellano-española. I també el breu text “El·lipse”.