Dt. 23: “Successions i patrons cíclics en el relat històric”

Dimarts, 23 de gener de 2018, dos quarts de vuit del vespre

Cartagena, 230, 5è 1a (tocant a c. Mallorca)

Conferència. Activitat gratuïta

Matemàtica a la Història: més enllà de Deulofeu

 Aproximació no matemàtica

 Successions i patrons cíclics en el relat històric

Les teories sobre el retorn cíclic de la història són múltiples i recurrents. Alexandre Deulofeu (1903 – 1978) va fer una tasca titànica de revisió cronològica de les civilitzacions conegudes, assolint com a conclusió una explicació sobre com evoluciona el pensament humà i la societat. Estableix un patró orgànic de desenvolupament de les nacions i els imperis. Però no ho explica tot.

És a partir del nostre interès en comprovar i validar les seves asseveracions, com hem trobat altres pensadors (Pareto, Turchin i altres) qui han fet aproximacions numèriques més concretes. Gràcies a això, proposem aquí una hipòtesi que lliga el concepte de fractalitat i autosimilitut amb la teoria cíclica.

Presentem una forma de caracteritzar els estats en general (amb èmfasi en l’espanyol) i nacions (la catalana i les peninsulars en particular) en forma de ritmes al llarg de la seva història. L’estudi d’aquests resultats ens anima a predir quan es pot produir el proper frau al conjunt d’Espanya, el final del procés català o precisar el possible final de l’Imperi Espanyol, entre d’altres.

JOSEP BOU.  Enginyer i investigador  https://timecycleblog.wordpress.com/