‘Guanyar la llibertat com a poble’

EL GRAN PLET DE LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA:

GUANYAR LA LLIBERTAT COM A POBLE

Conferència celebrada el 3 de juliol de 2917. Convocatòria:

No ens han tornat la República, règim legal fins l’aixecament feixista, ni han construït una democràcia participativa. La democràcia l’han posat tots plegats potes enlaire i han fet lleis contra el poble. Amb la Constitució i les lleis fetes des de la llei per la reforma política aprovada per les Corts franquistes el 1976 i portada a referèndum, hem passat a una democràcia captiva del poder que és controlat pels grans interessos financers i un Estat que precisa dels diners recaptats a Catalunya per mantenir el seu nivell de despesa. El règim econòmic ha generat una creixent desigualtat i pobresa social i intel·lectual, amagant la veritat a les classes treballadores. Donat que res no ha canviat, la solució per Catalunya, per no ser residual i desaparèixer com a poble, és recuperar el seu Estat, és decidir declarar la seva independència, que ha d’assolir en un referèndum democràtic que li permeti determinar-se lliurement, d’acord amb els plantejaments de les Nacions Unides.

No diré que la situació és tràgica i que som davant d’un genocidi, doncs al meu modest entendre no es compleixen avui els requisits perquè el que passa sigui considerat Genocidi. El que sí és cert és que Felip V va incomplir el Tractat de Pau, amistat i cooperació amb el Regne de la Gran Bretanya de 1713 en que es va comprometre a respectar el poble català i tractar-lo amb els mateixos privilegis que el poble castellà. Anglaterra, obtenint la cessió de Gibraltar i Menorca per imposar el seu poder marítim al Mediterrani, va trair Catalunya incomplint el Tractat de Gènova de 1705 en el que es va comprometre a defensar Catalunya. La resta, destrossat militarment el poble català abandonat també pels austríacs, fou l’assimilació i annexió de Catalunya contra la voluntat del poble català, que encara dura i és nul·la i jurídicament inadmissible en l’ordre internacional, segons les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Annexió i assimilació, voler espanyolitzar Catalunya, no és un genocidi. En podríem discutir molt dels detalls i del paper dels Tribunals. No podem confondre opressió i dictadura amb Genocidi.

El més greu és que ningú ha demanat mai explicacions a Espanya ni es van adoptar mesures per l’incompliment del Tractat d’Utrecht. El Regne Unit continua anant a la seva. Només li interessa el control de l’estret amb la possessió de Gibraltar.

Per PAU MISERACHS. 48 anys com advocat en actiu. 15 anys professor de Dret de la Informació a la Facultat Blanquerna de Comunicació (Universitat Ramon Llull). Reconegut internacionalment. 22 anys membre del Comitè Executiu de l’Associació Literària i Artística Internacional que fou fundada per Victor Hugo.

Polític sense càrrecs. Analista de la realitat social i política. Escriptor vocacional. Promotor de l’acció (abril 2017) de demanar a les Nacions Unides resolució i recomanacions a l’Estat Espanyol del dret a l’autodeterminació. Exigent contra la endogàmia i cercles tancats dels partits actuals, dels que denuncia la manca de democràcia interna. Partidari d’una democràcia participativa. Contrari a la política feta pels estats majors dels partits.

Llibres polítics publicats: Ni república, ni democràcia : de la transició a la indignació (2012, Dux Editorial S.L.); Democràcia potes enlaire (2013, Punto Rojo Libros, S.L.); L’estat contra la democràcia : Manual per desintoxicar-se de la dictadura de la llei (2015, Llibres de L’Índex); La democràcia captiva (2016, Llibres de L’Índex); Per defensar la democràcia … referèndum! (2017, Llibres de l’Índex).