Dj. 1: ARBÚCIES: “Els catalans d’abans de 1714”

Dijous, 1 de juny, 19,30 h.

 ATENCIÓ!     A ARBÚCIES

Sala d’Actes de Can Delfi, c. Estenedor s/n.

Activitat gratuïta.   Conferència

CONÈIXER ELS CATALANS D’ABANS DE 1714

PER ACTUAR ADEQUADAMENT ARA

Els catalans d’ara desconeixem totalment com érem els catalans abans d’haver de capitular (que no de rendir-nos) el 1714 davant de les tropes franceses. Traint les capitulacions, “el Reino de Castilla” ens va imposar brutalment el seu exèrcit i, amb ell, el seu dret, les seves lleis, les seves formes de govern (començant per la seva corrupció social), etc., que són a les que, convertides de “castellanas” en “estadoespañolas”, encara estem sotmesos.

S’explicarà que aleshores els catalans érem el poble més lliure i que durant segles vam ser un model, bé a seguir per uns, bé a combatre per d’altres. Aquí no valia això que “las leyes son para aplicarlas y para obedecerlas”. Pel contrari, aquí: podíem incomplir i fins i tot combatre les lleis; la justícia es feia “segons dret i raó”; teníem immunitas plebis (és a dir, immunitat del poble davant de qualsevol autoritat); NO HI HAVIA CORRUPCIÓ SOCIAL; el poble tenia les armes a casa (per tant, impossible el “dret de cuixa” i altres falsedats); etc., etc., etc. Per això –entre moltes altres “coses”- nosaltres vam ser els “inventors” de les primeres Constitucions i del primer Tribunal Constitucional.

El conferenciant invitarà a veure quines conseqüències podria tenir el coneixement del nostre autèntic passat per la nostre actuació ara i per orientar del nostre futur.

Per LLUÍS BOTINAS, investigador independent, impulsor de LA GOTA CATALANA