Mossos d’Esquadra – i II

RECUPEREM L’AUTÈNTICA HISTÒRIA

DEL PRINCIPAT I DE LA NACIÓ CATALANA

 

MOSSOS D’ESQUADRA:

història i present

El passat 11 d’abril vam passar la primera part del documental MOSSOS D’ESQUADRA.CAT, d’En Ignasi P. Ferré, on s’explica la seva història des 1640 fins ara. El dimarts 16 de maig es va explicar com estan estructurats i com funcionen actualment.

Però tornarem a passar el començament de la primera part ja que -en contra de la versió oficial dominant de l’origen botifler dels Mossos d’Esquadra després del 1714 constituïts per tal de reprimir justament la resistència als Borbons- mostra que cal situar l’origen dels Mossos d’Esquadra en el 1640, quan Pau Claris, 94è. President electe per insaculació de la Generalitat de Catalunya, decideix muntar un cos d’exèrcit català d’elit, magníficament armat i el de major potència de foc en el seu temps, davant de la nova amenaça de les tropes castellanes, que avançaven sobre el Principat després d’haver ja ocupat Aragó i València. També explica quins durs criteris s’utilitzaven per seleccionar els guerrers de cara a assegurar la seva capacitat i eficàcia; els noms utilitzats tan oficialment com popularment per a designar-los; el molt complet armament que portaven i que era el millor de l’època, fabricat íntegrament a Catalunya, que n’exportava a diversos països; les victòries aconseguides i com això va fer que el model fos copiat per altres potències; etc.

Recordat breument aquest important aspecte de la primera part (que obre la interessant pregunta de per què es manté la botiflera versió oficial), es va passar sencera la segona part, on s’explica com estan organitzats en l’actualitat.

Va haver-hi debat amb el director del documental, IGNASI P. FERRÉ I SERRA, que ha fet set llargmetratges i onze documentals, amb varis premis i mencions.