Dl. 20: “EXISTEIX LA NACIÓ ESPANYOLA?”

Local: c. Cartagena, 230, 5è 1a (tocant a c. Mallorca)

 Dilluns, 20 de març, 19:30 h.     Conferència-debat.    Activitat gratuïta.

 Combina el Cicle

RECUPEREM L’AUTÈNTICA HISTÒRIA

DEL PRINCIPAT I DE LA NACIÓ CATALANA

amb el Cicle

QUÈ FER AVUI?

 EXISTEIX LA NACIÓ ESPANYOLA?

El fet que Castella s’hagi identificat, amb el pas dels segles, amb la petita Hispania (Hispaniola) i finalment amb Espanya ha afavorit posicions nacionalistes catalanes i basques que neguen l’existència d’una nació espanyola i d’Espanya com a nom vàlid d’aquesta nació. Com deia Sanguinetti, França es va construir contra la voluntat de la majoria de pobles que hi vivien, i això va ser obra de l’Estat. Però que l’Estat transformés la nació dels francs en la nació moderna actual no nega la realitat cultural i històrica: hi ha una nació francesa. Cosa ben diferent és si aquest model de poble-nació ens agrada o no, però això és un altre assumpte.

La meva invitació no és a escoltar-me en conferència, sinó venir a reflexionar junts sobre què vol dir nació, quan constatem que hi ha una nació i per què a molts pobles se’ls nega la categoria nacional en temps moderns. Presentaré els conceptes de nació, poble, Hispania, Hispaniola i uns quants textos sobre l’ús i continguts d’“Espanya” i de “nació espanyola”, i això servirà per al debat. Per recuperar les llibertats de Catalunya no cal negar als altres allò que reclamem per a nosaltres: equanimitat, justícia i seny són eines catalanes que no cal abandonar. Per això hauríem de ser precisos i no fer servir  conceptes inadequadament, perquè si ho fem serem tan injustos com l’adversari.

Introdueix FERRAN INIESTA, Professor Honorífic de la Universitat de Barcelona i antic professor de les Universitats de Dakar (Senegal) i d’Antananarivo (Madagascar). Autor, co-autor i compilador de 14 llibres sobre Àfrica Negra.