Llibre “ESPANYA EXPLICADA ALS CATALANS”

 Presentació de llibre.

Cicle

SÍ, ELS CATALANS SOM DIFERENTS.

I VOLEM CONTINUAR SENT-HO.

LLIBERTAT!!!

ESPANYA EXPLICADA ALS CATALANS

(Dux Editorial, 2013, 118 pàgines)

El dimarts 14 de març, JOAN FONOLLOSA va presentar el seu llibre.  Parteix de que som una nació… i ells una altra.  Considera que en la nostra relació amb Espanya, els catalans hem comès un greu error històric: ens hem entestat a creure que és com ens agradaria que fos, i això no ens ha deixat veure com és realment. Si som una nació, se’n segueix que Espanya n’és una altra, i per tant som fets de pasta diferent i tenim punts de vista diferents en molts aspectes, i entre ells visions gairebé oposades sobre què és i com s’ha d’organitzar un Estat. Els catalans hem insistit una vegada i una altra a proposar una articulació política de l’Estat, digui-se’n federal, confederal o autonòmica, perfectament adient amb el nostre tarannà i la nostra història, però atesa la idiosincràsia d’Espanya (no necessàriament la dels espanyols, que són una cosa diferent) qualsevol proposta estava abocada per força al fracàs. Aquest fracàs reiterat ens ha dut a explicar-nos i a fer pedagogia que tampoc no ha tingut —ni podia tenir— cap resposta positiva.

Per això s’ha escrit aquest llibre: com una mena de recapitulació de tot allò que ens fa diferents i per què és impossible una entesa; i en particular, la impossibilitat d’una consulta pactada. En ell el lector hi trobarà quines són aquestes diferències i les raons profundes que les causen.

ÍNDEX

Pròleg: No ens entenen?     *Què és Espanya     *Espanya i els espanyols     *Per què som diferents     *La pasta de què som fets     *Dame pan y dime tonto     *San Isidro i Sant Galderic     *La llengua     *Per a què serveix la llei     *La democràcia     *Una unidad de destino…     *Franco no fou un accident     *La Guardia mora     *La doctrina Espartero     *La humiliació del Majestic     *Espanyol de dretes, espanyol d’esquerres     *El (con)federalisme     *Per què va fracassar l’Estatut     *Per què els catalans no poden governar Espanya     *Les víctimes d’Espanya     *Bascos i catalans     *Els toros     *El racisme invisible     *Invasió gens subtil     *Quan la història és profecia     *El futbol com a metàfora     *Albiraments del futur     Epíleg: Som més espanyols del que ens pensem

JOAN FONOLLOSA és enginyer industrial, especialitzat en Organització; actualment retirat després d’una llarga trajectòria professional com a consultor d’empreses i professor de la UPC i la UAB. Políticament, té una llarga trajectòria com a activista per la independència, ha militat a ERC (1984-89) i a CDC (1992-2008), havent estat conseller nacional i membre del Comitè Executiu en ambdós partits. Actualment és un dels 17 membres del col·lectiu CONSTITUÏM. El dilluns 3 d’abril vindrà a presentar el Projecte de Constitució per la Catalunya independent “EL DEBAT DE LES IDEES: UNA PROPOSTA DE CONSTITUCIÓ COM A EINA DE REFLEXIÓ”, que han elaborat sintetitzant tres projectes anteriors.