Dt. 28: “Restaurar l’Estat Català per acabar amb espoli i genocidi” – Per VÍCTOR CUCURULL

Cartagena, 230, 5è 1a (tocant a c. Mallorca)

Dimarts, 21 de febrer, 19,30 h.     Conferència.    Activitat gratuïta

 Cicle  QUÈ FER AVUI?

RESTAURAR L’ESTAT CATALÀ

PER ACABAR AMB L’ESPOLI I EL GENOCIDI DE CATALUNYA

Els pares de la Nació Catalana com Ramon Llull, Eiximenis, Arnau de Vilanova i tants d’altres que en èpoques diverses han reflexionat sobre la política i el pensament dels catalans, des de la fermesa dels seus postulats han preferit convèncer abans que vèncer; ocupar-se de resoldre els problemes que preocupar-se o filosofar; ordonar ( = menar, conduir, articular) abans que manar. Ens avançàrem a segles en sentit de democràcia i justícia social. Per això la nació s’ha configurat sobre la base molt sòlida del dret i del respecte a les llibertats que esdevenen lleis pactades, llargament debatudes i aprovades en consensos que des de fora no s’entenen. És en aquest sentit que el genocidi ens fa més mal, volent-nos reduir a maneres de fer estrangeres que es basen en altres cultures menys evolucionades.

Catalunya va perdre l’estat, en circumstàncies internacionals molt complicades, atrapada al bell mig d’una guerra mundial, la primera. La repressió fou sagnant i brutalment desmesurada pel que ha calgut fer un autèntic procés de re fundació nacional situant cada cosa al seu lloc, i refer els consensos bàsics per assolir un mínim de consciència nacional. Ens ha salvat la inconsciència nacional, beneïda sigui, perquè encara avui discutim amb passió temes com la llengua i la geografia del país i, ja no cal dir, el model de governança, el paper dels polítics i tot el que convingui.

Parlarem de tot això i de com la Catalunya del segle XXI s’ha sabut deslliurar de les cadenes i ha endegat el procés d’alliberament nacional. Parlarem d’on som i del perquè guanyarem el  referèndum anunciat per aquest 2017.

Per VÍCTOR CUCURULL. Historiador, fundador de l’ANC i membre del Secretariat Nacional fins al 2016, director de la Fundació Societat i Cultura, assessor científic del programa setmanal LA CLAU DE LA NOSTRA HISTÒRIA d’Esplugues TV.