Conèixer PAU CLARIS (1586-1641)

 

COMENÇAR A CONÈIXER PAU CLARIS,

probablement el català més poderós del segle XVII

El dilluns 27 de febrer, i dins del Cicle “Recuperem l’autèntica història del Principat i de la Nació Catalana”, va haver-hi una Trobada per començar a conèixer PAU CLARIS  (1586-1641). A la introducció, vaig “confessar” que fins fa tres anys, per a mi Pau Claris era el nom d’un carrer de Barcelona. I que ni tan sols havia pensat que, donat que és un carrer important, segurament també havia sigut important la persona que hi era recordada.

Començar a descobrir Pau Claris va passar pel previ començament de la descoberta d’En CARLES MUÑOZ ESPINALT (1920-1993) com un autor de referència per conèixer amb profunditat els catalans i, en conseqüència, la nostra necessitat urgent de recuperar la llibertat. Les seves 50 pàgines L’assassinat de Pau Claris (1991, El Llamp) em van fer començar a conèixer En Pau Claris. I això és la base del que per ara puc compartir .

Pau Claris va ser probablement el català més important del segle XVII, interlocutor reconegut amb el poderós CARDENAL RICHELIEU (1585-1642) i enemic a eliminar per part del Reino de Castilla fins al punt de matar-lo enverinant-lo amb acqua di Napoli (verí barreja d’arsènic i herbes força utilitzat a l’època, i, aleshores, difícil de detectar) per ser el principal obstacle a les seves ànsies d’apoderar-se de la Nació Catalana. I les sospites queden reafirmades pel fet que Rafael Nogués, el secretari de Pau Claris, va morir amb símptomes semblants i al mateix temps.

Per evitar l’ocupació castellana, Pau Claris, com a President escollit per insaculació de la generalitat de Catalunya, va organitzar –com veurem l’11 d’abril en el documental d’IGNASI P. FERRÉ Mossos d’Esquadra.cat– el cos d’elit millor preparat i armat que hi havia en aquells temps: els Mossos d’Esquadra; va trencar amb la Monarquia Hispànica proclamant la República Catalana, que no va durar només una setmana, com sovint es diu, sinó del 10 de setembre del 1640 al 30 de desembre del 1641; va obtenir la victòria militar més important sobre els exèrcits castellans: la Batalla de Montjuïc el 26 de gener de 1641 (Pau Claris moria justament un mes i un dia després, el 27 de febrer; a subratllar que Franco va retardar alguns dies l’entrada a Barcelona per fer-ho el 26 de gener i així “lavar la afrenta”); etc.

A aprofundir. Benvinguda tota contribució!

Lluís Botinas, impulsor de LA GOTA CATALANA